Te koop: 254mm Probleem Dob

VERKOCHT!

Te koop.. 10" (254mm) dobson van het merk GSO (model BCR250D geloof ik). De buis is van binnen volledig bekleed met zwarte zelfklevende velours en is voorzien van een Telrad.

Hij heeft echter wat probleempjes..

Optisch is hij niet helemaal OK meer. Op de primaire spiegel bevindt zich een lichte witte waas, een aantal 'water'-vlekken (van die witte kalk vlekjes) en wat kleine krasjes rond het centrum. De vangspiegel is ook niet al te best en de aluminium coating lijkt aan de randen weg te teren. Visueel zie je er echter niks van en aangezien ik verder wel netjes met de spiegels ben omgegegaan is het goed mogelijk om het oppervlak opnieuw te laten aluminiseren.

Dus: tijdens het observeren merk je er niks van, qua coating zijn de spiegels niet al te best, doch dit is slechts de aluminiumlaag en dus is deze telescoop makkelijk voor een euro of 30 (geloof ik) weer van een nieuwe alu-laag te laten voorzien..

Het andere probleem is dat de spiegel voorzien is van een Jim Fly's Catseye Collimation reflectered driehoekje (zie: [url=http://www.catseyecollimation.com ]http://www.catseyecollimation.com Dit zorgt ervoor dat je het systeem extreem precies kunt collimeren met de Catseye collimators. Echter, dat driehoekje zit exact in het centrum van de spiegel en is verder niet echt praktisch in combinatie met een chesire of sighttube. Je zult het driehoekje er dus zelf af moeten halen óf ook het Catseye systeem aanschaffen..

Maar goed, verder een leuke scoop hoor. Je kunt er enorm veel mee zien :)

Oja, de originele 8x50 zoeker en een 30mm wide angle oculair krijg je erbij.
-Frank